Meny
Kundvagn

Ledkoncept - Belysningslösningar

Här finner du en kort ljusskola som går igenom grundläggande termer och teknik inom LED och belysning.

Ljuskällallan

Härifrån kommer ljuset. En ljuskälla är till exempel en LED-lampa, LED-spotlight eller LED-lysrör m.fl.

Effekt
Effekten visar hur mycket energi din lampa förbrukar och anges i Watt (W). Anledningen till att LED är så mycket mer energibesparande är att du får ut fler Watt per lumen i LED än traditionella lampor eller lågenergilampor (halogenlampor).

Eftersom våra produkter har Sveriges starkaste ljus kan du få upp till 140 lumen per Watt (lm/w) i en lampa vilket innebär att du kan ersätta en 60 Watts glödlampa med vår 6 Watts LEDGLÖDLAMPA™!
Detta innebär en enorm energibesparing samtidigt som det är väldigt miljövänligt då LED inte innehåller några farliga gifter eller gaser.

Ljusflöde
Ljusflödet anges i lumen (lm) och är den totala mängd energi som omvandlas till ljus och kan uppfattas av ögat. För att mäta hur stark en LED-lampa är används ofta lumen mot tidigare Watt som beskrev hur starka glödlamporna var. Nedan finns en jämförelsetabell mellan watt och lumen (ungefärlig).

Ljusutbyte
Ljusutbyte är måttet på ljuskällans effektivitet och visar hur effektivt till exempel en LED-lampa omvandlar energi till ljus. Detta anges i lumen/watt (lm/W). Eftersom vi får ut mest lumen per watt i Sverige idag så kan du minska el-förbrukningen markant. Ytterligare faktorer spelar in för att få rätt ljus för ditt ändamåt. Till exempel ljusfärgen (Kelvin, K), ljusspridningen (anges i grader), utseende på armaturen m.fl.

Candela - ljusstyrka
Candela är ett mått på en ljuskällas ljustyrka i en speciell riktning från ljuskällan vilket jämförs med lumen som visar ljusstyrkan i flera riktningar från ljuskällan.

Spridningsvinkel
Exakta definitionen är: det vinkelområde där ljusstyrkan (candela) är minst 50% av maxvärdet

Spridningsvinkeln har störst betydelse för spotbelysning och anges i grader (t.ex. 10 grader ger en small ljusbild och 60 grader ger en bredare ljusbild).

Färgtemperatur
Färgtemperaturen mäts i kelvin (K) och beskriver vilken färg ljuset från ljuskällan har. Vanliga ljusfärger är:

  • Under 3300K är varmvitt och passar till allmänbelysning inomhus
  • 3300K till 5300K är neutralt vitt och passar till kontor, industri och utebelysning
  • Över 5300K är kallvitt och används oftast till utomhusbelysning, lager, verkstad m.fl.

Färgtemperatur för några vanliga ljuskällor

Ljuskälla Färgtemperatur (K)
Stearinljus 2000K
Glödlampa 2700K
Halogenlampa 3000K
Lysrör 2700 - 6500K
Solljus mitt på dagen 5500K
Molnig himmel 6500 - 7000 K

Nedan kan du välja mellan våra svenskutvecklade LED-produkter som alla är miljövänliga (fri från gifter och gaser) och har lång brinntid samt 2 - 5 års garanti (olika för produkterna).

LED-belysning - Tänk ekonomiskt och miljövänligt!