Meny
Kundvagn

Fakta om LED

LED (Light Emitting Diode) är en ljuskälla av halvledarmaterial som utstrålar inkoherent ljus inom ett smalt ljusspektrum då elektrisk ström flyter i framåtriktningen – med andra ord en diod som utstrålar ljus och är mycket ljusintensiv i förhållande till sin förbrukade energi.

Lysdioden uppfanns i mitten av 1920-talet och den första lysdioden med synligt ljusspektrum utvecklades 1962. 1970 kom nya lysdiod-färger till och man hade nu en grön och en röd färg och kunde därmed också skapa gult lysdiod-ljus. Forskarna var klara över att det var nödvändingt att fokusera på den blå färgen eftersom man med den och de övriga färgerna skulle kunna åstadkomma en lysdiod med vitt ljus. Ljusstyrkan var vid tidspunkten fortfarande svag och först på 1980-talet kunde man frambringa ett lysdiod-ljus som var kraftigt nog att kunna användas utomhus i solljus. Idag finns lysdioder i många olika färger, från infrarött över de synliga färgerna till ultraviolett, samt numera även kallvitt och varmvitt.

LED är mycket miljövänligt då det inte innehåller kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen som bly eller halogengas. Många tror att LED endast går att få i ett kallt och vitt (nästan blått) ljus. Detta stämmer inte längre. Utvecklingen går väldigt snabbt framåt och du kan idag välja vilken färgtemperatur (K - Kelvin) du vill ha samt styrka (lm - lumen).

Här finner du fler nyheter om LED.

Varför bör jag byta till LED?

  • Ekonomiskt: LED drar normalt 50-80% lägre energi = lägre elförbrukning
  • Miljövänligt: inget kvicksilver eller andra farliga ämnen/gaser
  • Livslängd: LED brinner 15-20 gånger längre än en vanlig glödlampa (med kvalitetsdioder)
  • Skaderisk: Avger ingen värme (ingen brännrisk) och tänder direkt

Dessutom får du ett bättre och behagligare ljus!

Idag finns det LED i olika utseende som passar i princip alla socklar och de är dimbara. Allt från kronljus till glödlampa, lyrsör och växtbelysning.


Fakta om LED-belysning och flimmer

Det har varnats om LED som flimmrar och forskare varnar för detta. Det kan i vissa fall stämma vid användning av undermålig produkter eller felaktig installation.

Citat från Belysningsbranschen: "Fakta om LED och flimmer Att säga att LED skulle introducera flimmer är en felaktig generalisering. Ljusmodulering och flimmer är inte ett problem för LED som teknik, problem kan däremot uppstå vid användning av undermåliga produkter och/eller vid felaktiga installationer."

Du kan läsa hela deras rapport här.

Genom att endast arbeta med erkända tillverkare (som Philips, Grönt Ljus AB, Osram m.fl.) kan vi på LEDKONCEPT säkerställa att endast sälja LED med hög kvalitet och vi gör aldrig någonsin avkall på säkerheten. Detta för att du ska köpa en säker kvalitetsprodukt som inte flimrar.

Har du samvete eller råd att inte byta till LED-belysning?


Alla våra produkter är godkända enligt RoHS och CE-märkta - allt för din säkerhet. Läs mer om CE-märkning här, och RoHs här.

LED-belysning CELED-lysrör RoHs