Meny
Kundvagn

Human Centric Lighting

Human centric lighting (HCL) är ett begrepp som betyder att man återskapar den naturliga dygnsrytmen för människan med hjälp av belysning. Detta är idag möjligt med LED som på ett enkelt sätt kan styras och man ändrar ljusets intensitet, färg och dynamik efter solens gång under ett dygn.


Kontakta oss idag för mer information om hur vi kan hjälpa just er.Tillsammans med våra partners har vi mångårig erfarenhet och referenser från allt från skolor och sjukvård till offshore-anläggningar och universitet.


Forskare har sedan länge kommit fram till att människokroppen blir pigg av kortvågigt kallare ljus vilket, genom de så kallade retinala gangliecellerna i ögat, blockerar sömnhormonet melatonin som i sin tur gör så att kroppen uppfattar att det är dagtid och blir piggare. 

Med dagens digitala teknik kan vi på ett enkelt sätt hantera och styra ljuset vilket  var startskottet för det vi benämner human centric lighting, eller människocentrerad belysning som skapas genom att man ändrar färgen och intensiteten på vitt ljus och anpassar belysningen till slutanvändarens behov.Human centric lighting

Solens ljusintensitet under dagenSpektrum

Ljusets spektrum är den strålning som är synlig för det mänskliga ögat (mellan 380-780 nm). Det blåa ljuset (480 nm) påverkar gangliecellerna som mest och motsvarande vitt ljus måste därför innehålla en stor del blå våglängder för att ge effekt vilket sker vid 5000-6000 Kelvin och högre och forskning visar att exponering för ljus i detta spektra minskar utsöndringen av melatonin vilket i sin tur justerar fasen i din dygnsrytm, precis som solens ljus.


Positiva fördelar

Det som sänder olika signaler till hjärnan och som reglerar hormonproduktionen är gangliecellerna. De viktigaste hormonerna som i sin tur styr den mänskliga biologiska rytmen är följande:


  • Melatonin
    • Melatonins är det hormon som gör  dig trött. När denna produktion ökar  förbereder kroppen sig för vila.
  • Kortisol
    • Kortisol är ett stresshormon och börjar normalt  produceras tidig morgon (ca 03:00) och stimulerar ämnesomsättningen och förbereder kroppen för att piggna till inför dagsläge.

  • Serotonin
    • Serotonin fungerar som en stimulant och motivator och höjer energinivåerna när kortisolnivån i blodet sjunker under dagen och därför agerar kontracykliskt mot melatoninnivån. 


Belysningen

För de flesta tillbringas dagen inomhus varför det är idealiskt att implementera human centric lighting på kontor, skolor, sjukvård m.fl. Genom detta kan man styra den biologiska klockan för att maximera hög intensitet och efffektivitet med kallvitt ljus under morgon och tidig förmiddag. Under dagen och eftermiddagen går man över mot ett varmare vitt ljus för att förbereda för kvällens nedvarvning och sömn.